TAHMO

Dutch

Over TAHMO

Het project Trans-African Hydro-Meteorological Observatory (TAHMO) wordt ondersteund door Oregon State University en de TU Delft. Het doel van TAHMO is om 20.000 automatische weerstations te installeren in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahel. TAHMO heeft al honderden stations opgezet in Ghana, Senegal, Zuid-Afrika, Oeganda, Rwanda, Kenia, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo en Nigeria. De weerstations halen al hun energie uit een zonnepaneel ter grootte van een lucifersdoosje en rapporteren met een gsm-telefoon elke vijf minuten hun gegevens: regen, zonnestraling, temperatuur, vochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en windrichting, gps-locatie, intensiteit en locatie van bliksems, vochtigheid van de grond en diepte van de grondwaterspiegel. De stations hebben geen bewegende onderdelen. Wind wordt gemeten door middel van ultrasone looptijd en regen door druppels te tellen die van het meetapparaat vallen.

Meteorologisch netwerk

We werken momenteel aan de ontwikkeling van ons meteorologisch netwerk dat geen energie van buiten nodig heeft. Hierdoor kunnen de oogstopbrengsten groter worden en krijgen de mensen essentiële gegevens voor de reactie op noodsituaties. Een dergelijk netwerk biedt ook de basisinformatie die nodig is voor economische ontwikkeling’, aldus John Selker, co-directeur van TAHMO en professor aan de Oregon State University. Co-directeur Nick van de Giesen (TU Delft) voegt hieraan toe dat het unieke consortium van regionale en internationale ngo’s en bedrijven interessante nieuwe technologieën en kansen voor het lokale bedrijfsleven zal creëren.

Klimaatgerelateerde problemen

De door TAHMO voorgestelde oplossing richt zich op de arme landelijke bevolking in de Hoorn van Afrika. Deze mensen zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatgerelateerde problemen die leven en inkomen van de mensen bedreigen. In Oeganda werkt 80% van de beroepsbevolking in de landbouw of visserij: het zijn veelal kleine boeren, vissers en herders. Misoogsten door klimaatproblemen als droogte, overstromingen en epidemieën kosten boeren in Oeganda jaarlijks 750 dollar per huishouden. De 136.000 Oegandese vissers en meer dan 1 miljoen mannen en vrouwen die in de viskwekerijen bij het Victoriameer werken, hebben te kampen met unieke problemen met het weer in deze regio. Het onweert hier 285 dagen per jaar, waardoor er jaarlijks 5000 mensen verdrinken.

Weergegevens op aanvraag

Dit project biedt een complete oplossing voor het verstrekken van weergegevens van het TAHMO-netwerk van weerstations aan miljoenen kwetsbare boeren en vissers in Oeganda. Diverse vernieuwingen in deze informatieketen komen voort uit technologie die in de regio is ontwikkeld. Wanneer het project loopt, hebben alle 16 miljoen eigenaars van mobiele telefoons in Oeganda toegang tot weergegevens. Iedereen heeft met weer en klimaat te maken. Deze complete oplossing is gemakkelijk te implementeren bij gemeenschappen in heel Afrika. Bij het project wordt gebruikgemaakt van de gegevens die beschikbaar komen als gevolg van uitbreiding van het EWS-netwerk naar andere landen in het bekken van het Victoriameer (Kenia, Tanzania en Rwanda), waar al pilotprojecten zijn opgezet.