TAHMO

—Lesmateriaal

Download het Invulformulier TAHMO-GLOBE voor het samenstellen van je eigen les(senreeks). Bekijk de lesideeën hieronder voor een mogelijke invulling. Zie ook de kick-off presentatie van TAHMO en GLOBE op de bijeenkomst van 27 januari.

TAHMO lesmaterialen:

TAHMO introductieles
Les om TAHMO te introduceren in de klas, inclusief uitleg over het weerstation en het benoemen van de verschillende onderdelen.

Acoustic Rain Gauge
Lesactiviteit waarbij leerlingen hun eigen akoestische regenmeter kunnen maken en testen.

Barometer
Lesactiviteit waarbij leerlingen hun eigen barometer kunnen maken en testen.

GPS and Hurricanes
Les over waterverdamping, atmosfeer en heftige weersomstandigheden en de relatie daar tussen.

The weight of air and air pressure
Lesactiviteit waarbij het gewicht van lucht wordt gedemonstreerd en uitgelegd.

www.school2school.net
TAHMO data-portal waar de weerdata van de verschillende scholen bekeken, vergeleken en gedownload kan worden.

GLOBE lesmaterialen:

Nederlandstalig GLOBE lesmateriaal over weer

Op deze website vind je al het Nederlandstalige lesmateriaal van GLOBE, waarbij dieper wordt ingegaan op het meten van het weer, achtergrondinformatie, een eigen weerbericht maken en een eigen onderzoek opzetten. Er is ook een docentenpagina met meer algemene achtergronden over het inzetten van GLOBE in de klas.
Er is tevens meer diepgravend ondersteunend lesmateriaal van het KNMI

Engelstalig GLOBE lesmateriaal over weer
Op de Engelstalige website van GLOBE vind je per weervariabele verschillende downloads. Bij elke variabele kun je de protocollen vinden, verschillende werkvellen en lesactiviteiten met uitleg.

Andere interessante links:

Ruimteschip aarde – weer en klimaat
Ruimteschip Aarde is een project van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO,
Science Center NEMO en Space Expo in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie
ESA en het Wereld Natuur Fonds. In deze lessenreeks komen de verschillende meetinstrumenten, uitleg over weer en klimaat en oceanstromen aan bod.

Pre-NLT Module Regen?Meten!
Pre-NLT module over de gevolgen van extreme regenval. Leerlingen gaan hun eigen omgeving in kaart brengen om zo de grootste waterproblemen te ontdekken. Ook wordt gekeken naar de waterkwaliteit van regen.

Hydrology in your backyard
In deze les over de veranderingen in landgebruik en de gevolgen voor de waterkringloop, worden tevens de basisvaardigheden van programmeren in Excel bijgebracht. Hiervoor zijn templates voor beschikbaar: template en template met antwoorden.

Mijn weerstation
Deze leshandleiding van Universiteit Twente is gemaakt voor de bovenbouw van het primair onderwijs, waarin ontwerpend leren en meteorologie centraal staan. Met een aantal aanpassingen zijn de verschillende activiteiten ook geschikt voor onderbouw voortgezet onderwijs.

Zuid-Noord Klimaatspiegel
Leshandleiding met allerlei soorten activiteiten over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.

Experiments and demonstrations for teaching weather (Royal Meteorological Society Metlink)
Website met verschillende lesactiviteiten en proefjes over het weer, zoals het maken van de verschillende meetinstrumenten, hoe je wolken in een fles kunt maken en een manier om de watercyclus te demonstreren.

JetStream online tutorials about Weather (NOAA National Weather Service)
Website met een grote hoeveelheid lessen/activiteiten over allerlei soorten weer- en klimaatverschijnselen. Bijvoorbeeld alles over bliksem, remote sensing en weersvoorspellingen.

Climate, Water, and Weather Education materials for teachers and students (NOAA)
Website met allerlei soorten activiteiten over weer en klimaat. Hier vind je niet alleen lesmateriaal, maar ook puzzels en satellietbeelden.

Earth and Space Engineering Activities (Teach Engineering)
Website met tal van activiteiten om bepaalde fenomenen rondom meteorologie, geologie, astronomie en oceanografie beter te begrijpen/uit te leggen.

Weather for schools (Met Office)
De Met Office (UK) heeft het WOW programma (weather observation website) opgericht waarbij scholen mee kunnen helpen met het verzamelen van weergegevens. Op hun website staan verschillende lesmaterialen en er is ook een Nederlandse variant van het KNMI.

Filmpjes:

Introductie  TAHMO
3 op reis in de klas
Weer en klimaat in Nederland
Zeestromen en wind
Waterkringloop
Weersvoorspellingen
Hoe ontstaat mist?